Educația finlandeză


La Yuppy Koti, copilul este pe primul loc.

Advice

Educația la Yuppy Koti se bazează pe principii precum promovarea stării de bine și a bucuriei de a învăța, consolidarea unui comportament politicos față de ceilalți și dezvoltarea graduală a autonomiei. La Yuppy Koti, munca este apreciată mai mult decât talentul, iar evoluția și efortul mai mult decât inteligența și abilitățile.

 

Obiectivul principal este acela de a-i ajuta pe copii să deprindă abilități de analiză și sinteză, de integrare a cunoștințelor și experiențelor, fapt care îi va ajuta să gândească critic și să le placă să învețe pe tot parcursul vieții.

 

Centrul urmează principiile Curriculumului național finlandez pentru învățare timpurie, adaptat la mediul și oportunitățile de învățare din România, într-un mod care să permită copiilor să-și folosească mai târziu abilitățile și cunoștințele în orice sistem educațional.
Principala limbă de comunicare a centrului este limba engleză, însă toți copiii primesc sprijin suplimentar în limba română sau în alte limbi vorbite de profesori. În primii ani de viață, aptitudinea înnăscută a copiilor de a învăța limbi străine se află la apogeu. Copiii pot învăța cu ușurință mai multe limbi străine și se pot pregăti pentru a trăi într-o lume globalizată.
Capacitatea de a vorbi mai multe limbi oferă copiilor o multitudine de avantaje remarcabile: îi ajută de rezolve problemele cu mai mare ușurință și îi ajută să filtreze informația relevantă de cea lipsită de relevanță. A învăța o limbă străină nu face neapărat copilul mai inteligent, însă cu siguranță îi menține creierul sănătos, mai complex și implicat în mod activ.

Principii

 

Educație gratuită pentru toți

Finlanda oferă educație gratuită de la preșcolari până la universitate. Deși Yuppy Koti nu oferă servicii educaționale gratuit, ne-am propus să devenim un contributor la educația de calitate și gratuită pentru toți copiii din România, demonstând că acest sistem educațional care ne inspiră zi de zi este un model ce poate fi aplicat în întreaga țară. Faptul că lucrăm cu puțini copii la numărul de adulți arată că activitatea noastră este mai degrabă un serviciu pentru comunitate decât o afacere în sine.

 

Mai puțin formalism, mai multă responsabilitate

În Finlanda, ca și la Yuppy Koti, copiii se adresează profesorilor folosind prenumele. Profesorii și copiii au încredere unii în alții și știu că acesta este un aspect cheie în educație. Copiii au responsabilități și sunt învățați să devină independenți în viața de zi cu zi și în procesul de învățare. Stau la aceeași masă cu profesorii și pentru că sălile de studiu și holurile sunt atât de curate, toți poartă doar șosete în interior, ceea ce face ca mediul să fie mai familiar și relaxat, în așa fel încât toți se simt ca acasă.

 

Calitate ghidată, nu controlată

Nimănui nu-i place să i se spună ce să facă, iarăși și iarăși. În Finlanda, ca și la Yuppy Koti, sistemul se bazează pe profesionalismul profesorilor bine pregătiți. Există obiective ale întregii echipe, cât și ale fiecărui individ în parte și toți se susțin reciproc în a deveni cei mai buni profesori pentru cursanții lor.

 

Uitați competiția, îmbrățișați colaborarea

În fiecare competiție există câștigători și pierzători, dar în domeniul educației, a câștiga sau a pierde este irelevant. Scopul nostru este învățarea și de aceea ne asigurăm că nimic nu-i stă în cale sau nu o transformă într-o experiență mai puțin captivantă pentru profesori sau cursanți. Ba mai mult, a face greșeli este un aspect important din procesul de învățare, nici pe departe un inamic al învățării.

 

A înțelege este mai util decât a memora

Ne folosim memoria în fiecare moment al vieții noastre, ne bazăm pe amintirile noastre și ele sunt parte a personalității noastre. A studia pentru a înțelege și nu pentru a memora este o abilitate mult mai bine văzută în secolul XXI și de aceea este ceea ce avem cu toții nevoie să dobândim.